Zoals gewoonlijk met de feestdagen gingen wij met de hele familie (Pauwels) bij opa en tante Sjaan logeren. Mijn moeder zorgde voor 't huishouden en mijn vader heeft veel met opa gekaart en gepraat. Wij, Agnes, Inge en ik (Marijke) vermaakten ons prima, wij waren echt 'thuis'. We hebben altijd ontzettend genoten bij opa in Breda.

Agnes ging veel op stap met vriendinnen en neven, Inge speelde veel en ik heb veel met tante Sjaan en opa gekaart. Dat vond ik heerlijk. Met de kerst stonden we de halve dag voor de kerststal, de beeldjes verplaatsen, de kaarsjes aan- en uitmaken en opa die elke middag een dutje in de stoel lag te doen.

Een keer had ik ruzie met Agnes en ik gooide een sinaasappel naar haar toe, ze bukte en de vrucht spatte tegen de muur uit elkaar, het sap droop van de muur, tante Ciscy had het net gezien en mopperde vreselijk op mij en ... opa sliep gewoon door. Opa vond het fijn als ik z'n schoenen poetste, nee ... niet alleen de bovenkant, maar de zijkant is even belangrijk, daarna mocht ik zijn té lange wenkbrauwharen afknippen, zijn té lange neusharen en té lange oorharen, en denke je dat ik dat allemaal vervelend vond? Helemaal niet, ik vond het zelfs leuk. Wij sliepen met ons vijven op de zolder. Daar stonden twee grote ijzeren ledikanten en een klein ledikantje. pa en ma in 't ene ledikant, een gordijn aan grote koperen ringen werd dichtgeschoven en aan de andere kant van het gordijn het ledikant waar Agnes en ik in sliepen.

En zolang wij bij opa kwamen heeft Inge in 't kleine kleuterledikantje geslapen. Op die zolder stond een oude kinderwagen en wij vonden het gaaf om daarmee over de zolder te scheuren. Eentje lag er in, de ander duwde. Dat was dolle pret.

Oudejaarsavond

Opa zorgde altijd dat er krabbepootjes en krukels waren. Die stonden in emmers buiten de keukendeur, nou daar konden opa en ons pa heerlijk van smullen. De koekjes bewaarde hij in de linnenkast, want dat was een veilige plaats. Daar kwamen wij niet, dat was verboden toegang, en terecht!

Het toppunt van gezelligheid was oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. Bijna de hele familie Grootens was dan aanwezig. Het was dan mudvol in dat kleine kamertje, maar oergezellig. Voor Inge, de kleinste, was er nooit een plaatsje, maar ze had wel een gezellig zitje onder de tafel gevonden. De boerenjongens (op sap of brandewijn?) kwamen te voorschijn en daar heb ik lekker van gesmuld. Oom Adrie uit Bergen op Zoom bracht voor alle kinderen pepermuntjes mee, want hij werkte in de Faamfabriek. Nou dat was een feest. Er werd zo veel gelachen en het was zo plezierig, daar heb ik hele goede herinneringen aan. Elke ochtend luisterde opa naar het nieuws, staande en een arm leunend op 't radiokastje en iedereen was stil want opa wilde écht het nieuws horen.

Voorburg

Als we bij opa logeerden, gingen we natuurlijk ook altijd op bezoek bij tante Agnes (Zus) en oom Ad. Ik zie 't huis nog voor me, op een hoek en dan kwamen we eerst de kapperszaak binnen, met die mooie draaistoelen, waarin we ons altijd vermaakten. Elkaar de haren kamden en elkaar 'mooi' maakten. Het donkerrode gordijn door en dan de smalle draaitrap naar boven. tante Agnes, die altijd veel te vertellen had, en Ad met zijn vrolijke zware lach. Dat was leuk!

Veel hebben wij gelogeerd in Voorburg, bij tante Hetty en oom Herman. Heerlijk naar de zee met z'n allen, wat heb ik daar genoten. Eerst de lange trap op naar hun bovenwoning en dan was je in een appartement wat heel gezellig en heel groot was. Ik herinner me tante Hetty als een hele lieve vrouw met een heel innemend gezicht en dan Walter ... de vrolijkste van 't stel, met z'n rode haren en z'n sproeten, nou daar heb ik wat mee afgelachen. Kortom, alleen maar fijne herinneringen aan Voorburg!

Karakter

Opa heeft heel veel in Helmond bij ons thuis gelogeerd. Ik zie hem nog zitten eten, met één tand at hij alles, zelfs pinda's (je houdt 't bijna niet voor mogelijk). opa had graag soep en mijn moeder had dan ook elke dag verse soep. Hij kaartte met ons pa en met mij veel en een borreltje ging er ook wel in. Op 'n keer, het was kerst en opa ging naar het toilet, maar in plaats van het toilet kwam hij in de kelder terecht en stapte zo met één voet in een grote pan met soep. Ja, wat nu? Opeten of weggooien?

Wisten jullie dat opa heel sportief was. Op zijn tachtigste fietste hij van Helmond naar Breda. En toen mijn ouders in Goes woonden, fietste opa op een keer van Breda naar Goes. Dat is nog eens karakter tonen! Mijn opa was ook een goede kinderopppas. Mijn ouders verhuisden van Goes naar Helmond. Agnes en ik reisden samen (wij waren 6 en 3 jaar) van Goes naar Breda (de conducteur wist ervan dat wij zonder begeleiding reisden) en opa stond op 't station in Breda te wachten en nam ons mee naar huis. Over reizen gesproken. Toon en ik brachten opa, na 'n logeerpartij in Helmond, naar de trein en toen we aan een jonger iemand vroegen, want het was heel druk in de trein, of hij wilde opstaan voor opa, zei opa, 'blijf toch zitten, het is maar een klein stukje'.

Ik heb heel veel fijne herinneringen aan opa in Breda.

MARIJKE LANGENS-POUWELS

Echt 'thuis'

Marijke, Inge en Agnes Pouwels

Leeuwerikstraat Breda, opa en oma woonden op nr.77

 Scheveningen

Walter Marijke, tante Ans, Inge, Agnes op de nek

van Ryan

contact e-mail: info@stamboomgrootens.nl