CORNÉ (KEES) BRUIJN PLOMP

De hele familie

Riet Jansen - Grootens

Corné Bruijn Plomp met opa

Corné met tantes en opa en oma (derde van links onbekend)

Adri en Corrie Delrue

Herman Grootens

Oma: Streng en toch lief maar nooit een aai over je bol niet op haar schoot of omhelzing niet bij het komen en niet bij het gaan. Het theekastje tussen de schuifdeuren niet aankomen, suiker niet zelf pakken, de eerste keer dat ik dat wel mocht groeide ik en voelde dat ik nu ook GROOT was, linnenkast op slot daar stonden de koekjes en koffie voorraad. Slapen in de grote achterkamer op de overloop en later op zolder in het grote witte ijzeren ledikant.

Oma kon heel mooi zingen tijdens het koken, de was doen op de
binnen­plaats tussen keuken en schuur met een houten waschmachine motor onderin -V- snaar en groot wiel, met de wastang de hete was uit een ketel die op het fornuis in de schuur stond. De eerste keer dat opa bediend werd heb ik gezegd 'dat is niet nodig' en inderdaad enige weken later stond opa weer zingend een visje te bakken.

 

Opa: Hem zou ik graag als Vader hebben gehad en Grootens geheten. Met het bekende hoedje op liep hij met korte kwieke pasjes altijd op de stoeprand. De fiets werd beklommen met een sierlijke zwaai via een 'stepje' (verlengbusje op de linkeras) en reed weg. Als ik met opa mee mocht was het 'Kees hollen' om op tijd achterop te springen om bij de boer eieren verpakt in krantenpapier te gaan halen, gras en distels te snijden voor de konijnen in de polder. Samen in de wei op ons rug liggend naar de wolken kijken, en dan weer terug Kees werd boven op de bolle graszak gezet en opa een been over de stang van zijn fiets toverend ging huiswaarts over de paadjes waar net één wiel in paste soms langs een brede sloot. Ik keek precies over opa's schouder mee spannend en eng tegelijk.

 

Tante Corry: Logeren bij Oom Adri en tante Cory in Bergen op Zoom naast de molen, wit bestoven, tot boven ingeklommen. Van hem heb ik geleerd om met een schar­retje krabben te vangen en krukels open te maken. Oom Adri ving op zolder een duif en stak hem in z'n binnenzak en nam deze mee naar zijn huis.

 

Tante Ans: De mooie jonge tante, op bezoek bij de Hero waar zij in een kantoortje werkte bij de ingang. Die mij een leeg bakelieten inktlintdoosje gaf om mee te spelen en wat ik nog steeds heb! De tocht langs het wee ruikende fruit en duizenden potjes jam. Veel later in Zeeland van Oom Gé autorijles op de dijkjes liet hij plotseling het stuur los en ik ernaast zittend sturen en dan riep hij vrolijk 'de kortste weg op de kronkelende dijk is een rechte lijn dat scheelt uren'

 

Tante Zus: 'Blijf maar' Die lange gang naar het toilet, de aardappelkelder met het geheimzinnige licht door een straatrooster. Met Pup op zolder spelen. Met de hele familie op de fiets naar de 'waranda' en de bossen bij Dorst.
De statige leestafel in de salon en veel ladenkastjes met een scheerriem aan de stoelen waarop Oom Ad zijn scheermesen kon laten dansen tijdens het wetten.

 

Tante Ciscy:  Haar ken ik alleen maar aanstekelijk lachend. In Helmond logeren langs het spoor, het geluid van de trein. Leuke autotochtjes met Oom Jan in de buurt. De aardige opa en opa Berenschot, met de canapé in de achterkamer daarboven een doek met jachttafreel. Later leuke dochters waar net als ik alle andere neven verliefd op waren. Eerlijkheidshalve dat overkwam mij bij meer nichtjes en er kwamen er steeds meer bij. Het is bij mij nooit helemaal overgegaan, gelukkig!

 

Oom Herman: Hij was mijn voogd en getuige bij mijn huwelijk. Een wat strenge man met een mooie en o zo lieve Tante Hetty. Een autoped met grote wielen, een bezoek aan vliegveld Ypenburg waar kersenpitten werden gebruikt om zuigers te stralen. Modelvliegtuigjes, rollenbollen met de kinderen als Oom niet thuis was.

 

Tante Sjaan: De grote zeeschelp,altijd stilletjes lachend op de achtergrond

 

Tante Riet: Vele malen met Kerst en Nieuwjaar naar Tante Riet en Oom Fonny in Rotterdam met een apotheek als carrousel op tafel. Oom Fonny in kamerjas in de stoel naast de kachel in de voorkamer. Ik in adoratie op de grond kijkend naar Elly pianospelend. Later dansen met Agnes wat was dat heerlijk. Met 2 nichtjes naar de bioscoop ik zie mezelf nog staan er waren alleen nog plaatsen die ver boven het meegekregen geld voor een kaartje lagen en toch naar binnen.

 

Oom Frans: Samen met Tante Bep in een voor mij grooooooooot huis en altijd lol. Wat een lieve zorgzame Tante Bep na het ravotten in de speeltuin. En daarna altijd weer terug naar Leewerikstraat 77. Ik heb heel wat afge­lopen en gefietst met blokken op de pedalen in Breda een stad met een eigen luchtje.Veel heb ik van opa geleerd; een flierfluitje maken, een blokje ijzer vier­kant vijlen zelfs een beetje smeden en harden. In los zand door de bossen fietsen, omvallen in de plas. Leren kijken op torens die heel ver weg stonden hoe laat het was en waar om je te oriënteren.

Als ik wandel op het kerkhof denk ik met heel veel liefde ook aan hen die er niet meer zijn, vooral aan opa en oma want zonder hen had ik deze fijne, mooie en lieve herinneringen niet gehad ik zal ze nooit vergeten, ik houd van jullie, Dank Dank Dank!

contact e-mail: info@stamboomgrootens.nl