Mijn verhaal is van ongeveer 70 jaar terug. Lang geleden hè, als je maar oud wordt, kan je heel ver terug vertellen. De eerste zondag in mei was 't 'Meikes Dorst', zo noemden wij dat. Dan gingen we te voet naar Dorst, Opa, Ans en ik, ongeveer 5 kilometer ten oosten van Breda. Die zondag werd gevierd ter ere van de H.Mareven (H. Marcoen red.). Nooit geweten voor welke heilige we daar naartoe gingen. Zelfs nu schrijf ik 't nog verkeerd. Dat was heel wat hoor en ik was natuurlijk ook 'n echte 'Grootens'. Als we maar weg gingen, gaf niets waar naar toe.

De avond voor 'Meikes Dorst' zei pa tegen moeder: 'Ik denk dat ik morgen m'n borstrok maar uit laat, het is zulk mooi weer.' 'Niets ervan' antwoordde moeder, 'zeker verkouden worden, dan zit ik ermee.' Om 4.00 uur opstaan, om 5.00 uur vertrokken we. Voor mijn gevoel was het altijd mooi weer, daar zorgde de H.Mareven voor. Aan het eind van de Nieuwe Boschstraat moesten we altijd omkijken naar de bloeiende kastanjebomen. Op naar 'Meikes Dorst'. Om 6.00 uur waren we daar, dan begon de mis. Ik kon nooit iets zien, de kerk was propvol met boeren. Na de mis eerst naar de kraampjes, dat waren er twee.

Pa kocht altijd Oosterhoutse moppen. We kregen er nog geen, eerst eten. We gingen naar 'n café onze boterhammen opeten. Pa bestelde voor ons, Ans en mij, een glas melk. Toen moest hij afrekenen. De melk was f 0,10 per glas. ‚'Wat', zei pa, 10 cent bij ons in de stad krijg je daarvoor 'n hele liter.' Toen ging er natuurlijk al iets door z'n hoofd, want 't jaar daarop ging de melk mee van huis in beugel­flesjes. Ik moest de tas dragen. Onderweg zei ik 'pa, ik word zo moe.' 'Dan ga je maar tegen de boom zitten en op de terugweg pikken we je wel op.' En dan die Oosterhoutse moppen missen, dat nooit. Dus verder met tas en melk. Waarom droeg pa zelf die tas niet!

We zijn over het cadetten­kamp teruggegaan. Op een mooi plekje hebben we onze boterhammen gegeten en 'n mop. Op naar huis, met lege flessen. Het was weer 'n hoogtepunt in m'n leven. Ik denk dat moeder ook wel blij was met 'Meikes Dorst'. 's Morgens drie minder in huis. Snap toch niet hoe ze het allemaal klaargespeeld heeft. Petje af.

Bruiloft van Ciscy Jan Berenschot bij opa en oma in de tuin

Ciscy en Jan Berenschot

Meikes Dorst

CiSCY BERENSCHOT-GROOTENS

contact e-mail: info@stamboomgrootens.nl